Boksen

12391242_526154660877540_4674054065950580101_n“The Noble art of selfdefence”

Iedereen kan vechten, maar slechts weinigen kunnen boksen. Boksen, “the noble art of self defence”, is een tactische vechtsport waarbij ringinzicht, de coördinatie van voeten, ogen, handen en conditie centraal staan. Twee tegenstanders proberen punten te scoren door elkaar op de juiste trefvlakken te raken. Dat kan door enkele stoten of een combinatie van verschillende stoten: de directe stoot, de opstoot en de hoek. Kracht is hierbij minder nodig, wel pure snelheid. Daarom is boksen geen krachtsport ‘pur sang’, maar een combinatie van kracht, uithoudingsvermogen en tactiek. De doelstellingen die we terug vinden binnen het boksen kunnen heel verschillend zijn. We onder- scheiden de volgende: Zelfverdediging; Competitie (wedstrijdverband); Training: uithoudingsvermogen, kracht, snelheid, coördinatie;  Spel: continue nieuwe technieken aanleren en aangeleerde technieken verbeteren en toepassen.

In een boksles komen bovenstaande aspecten altijd aan de orde.Afbeelding kan het volgende bevatten: een of meer mensen, staande mensen en binnen


Boksen is hier geen mannenprivilege.

Ook vrouwen kunnen naar hartenlust meedoen!


Boksen als Lichaamsbeoefening

Het boksen als lichaamsoefening legt het accent op de bokstraining, die om haar totale karakter gewaardeerd wordt. Het zal natuurlijk bovenal beoefend worden door hen die daarvoor lichamelijk en geestelijk het meest geschikt zijn. Bij het boksen immers is het hele lichaam in aktie, er wordt veel spierarbeid verricht, hetgeen een intensivering betekent van het zenuwstelsel, de ademhaling en de bloedsomloop. Bovendien moeten het skelet en de organen een grote belasting kunnen opbrengen. Door bokstraining treedt een vergroting van het fysiologisch prestatievermogen op.

Dit is één van de redenen dat zoveel recreatiesporters in deze tijd, kiezen voor de bokssport. Opgemerkt dient hierbij te worden dat de bokssport niet bij uitstek geschikt is voor krachtpatsers. Integendeel, iedereen (dit geldt ook voor vrouwen) kan leren boksen. Boksen is een spel van methodisch vechten, waarbij aanwezige krachten doelmatig moeten worden gebruikt. Iemand die snel en beweeglijk is heeft veel voordeel op iemand die alleen maar groot en sterk is. Het maken van punten is in de wedstrijdsport het belangrijkste en wordt gewaardeerd, terwijl het als een wildeman in het rond slaan zonder doel te treffen misschien wel spectaculair kan zijn, maar niet voor waardering in aanmerking komt. Ook een harde stoot heeft een gelijke waardering ten opzichte van een zachte stoot, het raken telt, niet de kracht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *